- Τειρεσίας
- Θηβαίος μυθολογικός ήρωας - μάντης. Διάφορες εκδοχές αναφέρουν πώς απέκτησε τη μαντική του δύναμη. Η γνωστότερη αφηγείται, ότι στο όρος Κυλλήνη ο Τ. είδε δύο φίδια ζευγαρωμένα· αυτός τα χώρισε (ή σκότωσε το θηλυκό) και για τον λόγο αυτό έγινε γυναίκα· έπειτα από 7 χρόνια απέκτησε πάλι το ανδρικό του φύλο, όταν βρέθηκε ξανά στο ίδιο μέρος, όπου είδε πάλι δύο φίδια ζευγαρωμένα και έκανε ό,τι είχε κάνει και την πρώτη φορά. Για τη διπλή αυτή πράξη του ρωτήθηκε από τον Δία και την Ήρα, που διαφωνούσαν για την ερωτική απόλαυση του άνδρα και της γυναίκας. Η απάντησή του, η οποία απέδιδε μεγαλύτερο ερωτισμό στη γυναίκα, δυσαρέστησε την Ήρα, που τον τύφλωσε, και ικανοποίησε τον Δία, που τον έκανε μάντη.
Ο Τ. έζησε κατά τη μυθολογία όσο 6 και κατ’ άλλους 9 γενιές ανθρώπων. Πέθανε στον δρόμο στη χώρα των Αλιαρτίων επειδή ήπιε κρύο νερό από την πηγή Τελφούσα. Εκεί κοντά υπήρχε και ο τάφος του. Είχε δύο κόρες, τη Μαντώ, περίφημη επίσης μάντισσα, και την Iστορίδα. Ο Τ. διατήρησε τη μαντική ικανότητά του και νεκρός, γι’ αυτό ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Άδη για να τον συμβουλευτεί.
Προτομή του τυφλού μάντη Τειρεσία, έργο πιθανώς Θάσιου γλύπτη, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 460-450 π.Χ. Ίσως προέρχεται από εναέτια σύνθεση άγνωστης οικοδομής (Μουσείο Θράκης).
* * *ο, ΝΑμυθ. ξακουστός Θηβαίος μάντης, γιος τού Ευήρους και τής Χαρικλούς, στενής φίλης τής θεάς Αθηνάς, ο οποίος ήταν επίσημος σύμβουλος τών Θηβαίων βασιλέων τού οίκου τών Λαβδακιδών και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία τού Λαΐου και τού Οιδίποδος.[ΕΤΥΜΟΛ. Βλ. λ. τέρας].
Dictionary of Greek. 2013.